Ігор Колихаєв: «Футзал – це постійний драйв для гравців та глядачів»

Перемога херсонської команди «Продексім» у чемпіонаті України з футзалу,  напевно, буде однією з найбільш значущих позитивних подій, які припали на 2017-й рік. Подія це, дійсно - екстраординарна. Адже чемпіоном став, по суті, дебютант вищого українського футзального дивізіону. Більш того, «Продексім» - молода команда в порівнянні з багатьма суперниками, яких вона в цьому сезоні переграла.

В Екстра-лізі чемпіонату України команда виступає з 2015 року. І одразу ж стала бронзовим призером чемпіонату. Сезон 2016/2017 для «Продексіма» почався з міжнародного турніру «Кубок Свободи 2016» (м. Хмельницький), де команда посіла друге місце, поступившись в серії післяматчевих пенальті одному з багаторічних лідерів українського футзалу, львівській «Енергії». У Кубку України команда не пройшла 1/8 фіналу, двічі програвши київському «ХІТу» (2:4 і 1:2). Проте, «Продексім» показав високу майстерність в чемпіонаті країни, перегравши у фіналі тодішнього чемпіона - ту ж львівську «Енергію». І вперше в своїй історії ФК «Продексім» став чемпіоном України з футзалу. Тепер херсонську команду чекає участь у Кубку УЄФА.

Розмову з президентом клубу Ігорем Колихаєвим про розвиток херсонського футзалу, про те, як новий статус змінить життя клубу і футболістів, ми почали з питання: «А чому саме футзал?».

- Тому що умови для розвитку великого футболу є у великих містах, а футзал або, як його ще називають, міні-футбол прекрасно підходить для таких міст, як Херсон, - відповів Ігор Вікторович. - І найближчим часом у Херсоні навряд чи з'являться умови для розвитку великого футболу і виходу в цьому виді спорту на всеукраїнський рівень. А футзал - більш народний вид спорту, розвивати який значно простіше в багатьох аспектах. Крім того, футзал - дуже видовищний спорт, що вимагає наявності у гравців неординарного мислення, вміння швидко оцінювати ситуацію, приймати єдино правильні рішення і відповідним чином діяти. Хороший футзал - це якісне шоу для вболівальників. Не варто забувати і про те, що розвиток на території спорту вищих досягнень - хороша пропаганда для розвитку масового спорту. І наш клуб одним зі своїх пріоритетних завдань бачить розвиток в Херсоні футзалу як популярної гри, стимулу для людей вести здоровий спосіб життя.

- Однак у обласної влади - інші пріоритети. Нещодавно глава Херсонської ОДА Андрій Гордєєв заявив про намір за бюджетні та за спонсорські гроші облаштувати в області протягом двох років 26 футбольних полів. Але футзал дійсно незаслужено відсунутий на другий план. А в народі він і справді популярний. Так, в школах вже не один десяток років на більшості уроків фізкультури в холодну пору року проводяться міні-футбольні матчі.
- Що стосується діяльності обласної державної адміністрації та її голови, вони виконують свою роботу, ми - свою. Ми намагаємося розвивати футзал як вид масового спорту в Херсоні. У місті - близько сорока аматорських футзальних команд. Крім того, створюється дитяча академія футзалу. Хочемо готувати своїх, херсонських, майстрів цього виду спорту. Ця - одне з наших пріоритетних завдань.

Сподіваюся, що скоро в херсонській дитячо-юнацькій спортшколі-інтернаті з'явиться команда тренерів і буде набрана футзальна група - 12 осіб. Це питання ми вже погодили в обласній раді. До групи наберуть юнаків у віці від 14 років. Що стосується дітей більш раннього віку, будемо працювати і з ними. Не хотів би розголошувати всі плани до їх реалізації, скажу тільки, що у нас - серйозні наміри. Зараз йдуть переговори з тренерами, які будуть працювати з дітьми.

Нагадаю, що «Продексім» проводить змагання на кубок клубу серед аматорських команд. Тобто, не забуваємо про масовий спорт.

- Ви сказали, що футзал - особливий вид спорту. А в чому його основні особливості?
- Якщо у великому футболі для гравця важливо мати хорошу швидкість, витривалість, то у футзалі гравець повинен не просто бути добре фізично підготовленим, він повинен вміти віртуозно поводитися з м'ячем, вміти бачити ситуацію в цілому на поле, безпомилково її оцінити. Обмежений простір не дозволяє просто тягнути час. Футзал - це постійний драйв і для гравців, і для глядачів. І нерідко результат гри вирішується на останніх секундах. У футзалі неможливо все передбачити і прорахувати. Команда може майже всю гру вигравати, наприклад, 5: 2, але в підсумку програти з рахунком 6:5.

Я б навіть сказав, що футзал - це особливий світогляд, особливе ставлення до життя.

- Ігоре Вікторовичу, перемога команди-дебютанта, команди, від якої не чекали настільки вражаючих успіхів, - неслабкий виклик і неслабкий ризик для переможця. В історії футболу був такий приклад в 1972 році, коли чемпіоном СРСР несподівано для всіх стала команда «Зоря» з Ворошиловграда (нинішній Луганськ). Тоді впливові покровителі команд-лідерів радянського футболу не пробачили цієї зухвалості, і «Зорю», яка грала в ті роки на світовому рівні, по суті, знищили. А зараз є ризики, з якими боїться зіткнутися «Продексім»?
- На щастя, час зараз вже не те, коли у нас люди, які мають адміністративну владу, впливали на результат в будь-якому виді спорту. Та й, на моє глибоке переконання, спорт повинен бути поза політикою в принципі.

Що стосується викликів і ризиків, то перед нами стоїть тільки одне завдання - закріпитися на зайнятих позиціях. Спорт - це божевільна робота. Так, зараз ми змінюємо стратегію, переглядаємо у ставленні багато чого, що робимо.

Будемо намагатися не розчаровувати наших уболівальників.

Йде омолодження команди, адже не секрет, що вік наших гравців, за спортивними мірками, - «бальзаківський». На новий сезон укладені контракти з чотирма новими футболістами. Троє з них прийшли з харківського «Локомотива» - однієї з провідних українських футзальних команд. А 22 липня в Україну прибуде наш бразильський легіонер. Дуже сподіваємося, що він урізноманітнює стиль гри «Продексіма». Адже зараз українці грають в більшій мірі в силовий, жорсткий футзал. А у бразильців, де цей вид спорту не менш популярний, ніж великий футбол, на першому місці - техніка, вміння працювати з м'ячем, елементи шоу. Сподіваємося на плідний обмін досвідом, на зміни в менталітеті, в подачі футзалу.

Зараз команда - на тренувальних зборах, за підсумками яких визначиться, хто з наших 18-ти гравців залишається для ігор в Кубку УЄФА, в новому сезоні Чемпіонату України, кого ми переведемо в нашу команду-дублер, а з ким, на жаль, розстанемося.

- Ви вже знаєте суперників команди в Кубку УЄФА. Кого з них вважаєте найнебезпечнішим?
- Усі чотири команди з нашої групи - гідні. У таких турнірах слабких суперників немає за визначенням. А з тих, з ким доведеться грати, найбільш серйозний суперник - португальський «Спортінг». Як раз зараз ми серйозно вивчаємо особливості гри суперників і по кубковим матчам, і чемпіонату України. Придбали спеціальне програмне забезпечення для такого аналізу.

- Ігоре Вікторовичу, як «Продексім» буде вирішувати проблему з залом для проведення домашніх кубкових матчів? Адже в Херсоні немає залу, відповідного всім вимогам УЄФА.
- Так, такого залу у нас немає. Ми робимо все, щоб він з'явився, але це - справа не найближчого майбутнього. Та й в Україні таких залів всього два - у Харкові та у Львові. Ще один будується в Запоріжжі.

Ми ж усі домашні єврокубкові матчі будемо проводити за кордоном - у Сербії. Звичайно, дуже прикро, що на цих іграх не буде наших уболівальників, яким ми дуже вдячні за підтримку, і яких дуже хотілося б порадувати.

Але є і позитивний момент: чи зможемо перевірити наших гравців на здатність добре проявити себе і показати гідний результат поза зоною комфорту. Загалом, буде нелегко, але цікаво.

За матеріалами сайту «Вгору»

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!